D. 21 august 2024

Sådan tjekker du om det er tid til at renovere din faldstamme

Sådan tjekker du om din faldstamme bør renoveres

Er du i tvivl  om din faldstamme trænger til en renovering, eller om den kan vente lidt endnu?

I dette indlæg giver vi dig en tjekliste på typiske symptomer på renoveringsmoden faldstammer.

Har du en eller flere af disse tegn på slid, så tag kontakt med os for at få en mere grundig  vejledning. 

Tegn nummer 1: Synlig rust på faldstammen

Hvis du går ned i ejendommens kælder og kigger på din faldstamme, og du kan se tydelige rustudblomstringer eller rustbumser, er din faldstamme ved at være nedslidt. I dette tilfælde anbefales der en hurtig faldstammefornyelse.

Du kan også tjekke for rust i køkkenstammerne ved at kigge bag afløbet i køkkenvasken.

Her ser du et billede af, hvordan disse rustblomster og bumser kan se ud på en køkkenstamme.

Køkkenfaldstamme med rust

Tegn nummer 2: Revner i faldstammen

Her skal du igen ned i kælderen og se efter revner og sprækker på faldstammen. Revnerne kan også sidde steder, man ikke kan se dem, men de kan komme til udtryk gennem jordslået lugt, fugtskader m.m.

Har du revner i faldstammen, er det, ligesom ved tegn nummer 1, vigtigt, at du handler hurtigt og får renoveret din faldstamme.

Hvis man venter for længe, kan faldstammen være så slidt, at den ikke kan renoveres, og en total udskiftning bliver den eneste løsning. Total udskiftning er langt mere indgribende end renovering.

Køkkenstamme med hul i, set fra køkkenet.

Tegn nummer 3: Lugt

Hvis der i jeres kælder, opgang eller andre steder i ejendommen er en jordslået lugt eller kloaklugt, er det et tegn på en slidt faldstamme.

Når en faldstamme er slidt og utæt, slipper spildevandslugten ud til gene for beboerne.

Lugten kan selvfølgelig også stamme fra andre kilder, så vær derfor opmærksom på, om det er et vedvarende problem, da en vedvarende lugt typisk er tegn på faldstammeproblemer.

Tegn nummer 4: Skimmelsvamp og mug

Hvis der i din ejendom opstår skimmelsvamp og mugproblemer, kan det være tegn på, at det er tid til at renovere dine faldstammer.

Skimmelsvamp og mug opstår ofte som følge af fugt og bakterier, derfor kan en utæt faldstamme nemt være årsagen. Af sundhedsmæssige årsager er det en god idé at reagere hurtigt og få fjernet kilden, så beboere og brugere af ejendommen ikke bliver alvorligt påvirket af skimmelsvamp.

 

Tegn nummer 5: Vandskader og forstoppelser

Hvis man i sin ejendom gentagne gange oplever forstoppelser i afløb og vandskader, bør man få tjekket og renoveret sine faldstammer.

Typisk er det køkkenstammer, som oftest bliver forstoppet, fordi der sidder så meget fedt og rester fast i stammen. Det kan resultere i, at der kommer kloakvand op af køkkenvasken, og i værste fald sker der vandskader.

Vandskaderne kan også ske inde i væggen, hvis der er huller eller revner i faldstammen. Derfor bør man få undersøgt det nærmere, så snart der er vandskade, så man ikke risikerer, at det breder sig i ejendommen.

 

Faldsstsamme med revne og tydeligt fugt.

Tegn nummer 6: Faldstammens alder

Hvis din faldstamme er over 40 år og har været brugt almindeligt, er den som regel renoveringsmoden nu. Er din faldstamme derimod blevet udsat for stærke kemikalier m.m., kan det ske, at den skal renoveres endnu tidligere.

Så det er en god idé at tænke faldstammerenovering ind i budgetterne, når faldstammen nærmer sig de 40 år.


 

Dette var en lille guide, der gør dig i stand til at spotte tegn på slidte faldstammer. Vi anbefaler at du tager kontakt til os, hvis et eller flere af symptomerne er til stede i din ejendom.

Der er mulighed for at aftale en inspektion, hvor en af vores eksperter kommer ud og tjekker stammen mere grundigt.

Aarsleff Rørteknik er optaget i kontrolordningen for faldstammerenovering!
Læs mere om ordningen her:
Kontrolordning for faldstammerenovering – DI (danskindustri.dk)

Ordningen sørger for at optagede leverandører lever op til teknologisk instituts krav til faldstammerenovering. Du kan derfor vide dig tryg på at strømpeforingsprojekter leveret af ordningens medlemmer er kvalitetssikret på højeste plan.