Nyheder

01.02.2017

Boligforening sparer millioner

En række boligforeninger i Ikast har taget højteknologiske løsninger i brug i forbindelse med renovering af gamle køkken- og toiletfaldstammer. Det udløser millionbesparelser, bl.a. fordi boligforeningerne nu undgår nedbrydning af køkkener, badeværelser, gulve, installationer mm.

 

Hos bl.a. Ikast Andelsboligforening, der administrerer cirka 800 lejemål fordelt på 19 afdelinger, har man for alvor har fået øjnene op for højteknologiske løsninger.

I stedet for at udskifte de gamle faldstammer, så har bl.a. boligforeningen på vinkelgade 15-23 fået de nedslidte faldstammer renoveret med en indvendig polyesterforing, også kaldet en Aarsleff Strømpeforing. En hurtigere og mere effektiv metode end ved traditionel udskiftning.

 

Massive besparelser og minimale gener

”Strømpeforingsmetode har vist sig særdeles effektiv og med langt mindre gener for beboerne end ved udskiftning. Samtidig er der massive besparelser, fordi vi ikke længere skal bruge store beløb på reetablering af køkkener og badeværelser, nedbrydning af gulve, genhusning af beboere mm.,” forklarer ejendomsinspektør Erik Nielsen fra Ikast Andelsboligforening

Faldstammerne på Vinkelgade er lige som bebyggelsen fra starten af halvtredserne. Faldstammerne var begyndt at ruste i overfladen, og specielt ved samlinger var der utætheder, så der sivede rustent vand igennem. Renoveringen af faldstammerne er foretaget i forbindelse med renovering af badeværelser.

”Strømpeforingsmetoden har bl.a. betydet, at vi kunne undgå at skifte betondækket på badeværelserne, som er belagt med den oprindelige gamle Terrazzo gulvbelægning fra 50’erne. På den måde kunne vi være tro imod byggeriets ånd og etik, og det har også betydet meget. Renoveringen har endvidere kunne lade sig gøre uden huslejeforhøjelse,” siger Erik Nielsen.

 

Sparer 30 procent

Det er virksomheden Per Aarsleff A/S der har specialiseret sig i strømpeforingsteknikken, og ifølge salgsleder, Henrik Kjær, så er det først og fremmest boligblokke fra tresserne og ældre, som der i øjeblikket er stor fokus på at renovere.

”Med foringsteknikken, hvor en polyesterforing krænges ind i nedslidte faldstammer, forstærkes de eksisterende faldstammer. Hvis man opdager problemer i tide og undgår faldstammerne falder helt fra hinanden, så viser vores beregninger, at det er muligt at forny for 30 procent mindre i forhold til traditionel udskiftning, fordi reetableringsudgifter til murer, tømrer, maler og i visse tilfælde genhusning er ret omkostningstungt," forklarer Henrik Kjær.

Henrik Kjær understreger, at hvis man skal tale om en fornyelse af de gamle faldstammer med strømpeforinger, så skal man sikre sig, at det anvendte strømpeforingssystem er testet efter samme normer, som var det nye faldstammer.

En Aarsleff Strømpeforing er testet hos Teknologisk Institut og har en forventet levetid på op til 100 år.

Yderligere oplysninger:

Erik Nielsen, ejendomsinspektør Ikast Andelsboligforening 25 65 03 20

Henrik Kjær, salgsleder Aarsleff Rørteknik 87 44 24 48

 

Top